Wednesday, August 13, 2014

When Its Come About " Jodoh " and " Hidup "

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers :) 

Its Auguts guys.. its been so long time I doesn"t update my blog.. tak cukup masa nak handle.. mana nak terkejar ke kelas nak terkejar sana sini jumpa lecture mintak proceed sketch lukisan. nak print survey and research assignment. tanpa faham konsep setiap subject. dengan diri yang tak terurus. hati ini sakit. kosong. everything is not fine. urusan dunia huru hara. semua kacau bilau. mana nak tunaikan kewajipan pada ALLAH. nak call mak ayah yang duduk dekat kampung. semua tu nak kena buat dalam satu masa. 

aku bukan mengeluh. cuma aku tak kuat dan tak daya nak buat itu semua dalam satu masa. aku hanya manusia.. manusia macam kalian.. nampak gagah senyum megah. tapi mereka tak tahu di malam hari menangis lemah. duduk tercorok sembunyi lemah. nangis teresak bagai nak lelah :") 

semua manusia di dunia butuh penegak yang mana lemah. butuh teman pendokong belakang di kala susah. sebab itu ALLAH ciptakan ramai manusia.. untuk saling lengkap melengkapi. bukan bermaksud saling melengkapi itu perlu berlainan jantina.. siapa kata?? salah itu salah. kita semua saling perlu. tok sah duk syok sangat menanti lawan jantina baru nak kata kau lah pelangkap hidup aku. lengkap mana yang perlu.. heyyy sapa kata.. mak ayah kita sudah boleh lengkap mana yang perlu.. kawan sahabat teman sudah cukup mana yang perlu. 

tak semestinya nak kena lawan jantina baru kau lengkap aku, aku lengkap kau.. *cuma pandangan aku sahaja. kita semua mempunyai berbeza pandangan bukan.. sebab itu kita digalakkan bermusyawarah. duduk bincang dan cuba selesaikan. bukan duk gaduh tak tentu hala.. *angkat tanda aman dan minum milo :)

"Therefore remember Me (Allah), I will remember you. And be thankful to Me (Allah), and do not be ungrateful to Me (Allah)." AlBaqarah [152]


But then..

I was looking through the windowsill. While the rain is pouring. Beautiful. Subhannallah!! Ah!! Malas nak melayan kerja yang berlambak atas meja. Pen di flip 360 darjah. 

Pandangan dihala ke luar tingkap.

"Mesti ada satu sebab atau benda lah yang buat kau jadi tak terurus macam ni" 

berdesing telinga.

" and why dont you reflect yourself frist before assuming others wrong?" 

hangat.

pipi hangat dengan cecair jernih.. ye aku nangis. " *lap air mata sambung minum milo 

"kau sebenarnya jauh dari ALLAH. Bukan ALLAH yang menjauh. tapi kau. kau yang letak tembok. kau sendiri yang put a distance between kau dengan ALLAH in oder to achieve kau punya mission kat dunia. dunia SEMATA!!! You know what?? kau tak bersyukur. lupa diri"

dushh

and its true. sebabkan masa tak cukup dn terkejar. sampai kau tinggal tak baca langsung AL-Quran dalam satu hari, even sehelai muka surat pom. sampai ada kelas yang berderet kau lengahkan waktu solat dan ada satu masa sampai kau kena qada sebab tertinggal?? aku zalim dengan diri sendiri.. tak tunaikan tugas as a khalifah kat dunia.

"You're down and out.. you just can't cope.. You wanna shout you lost all hope.."

Yes..

"On your knees.. begging please.. You turn and pray to find your way.."

Tears..

"Hey.. you make doa.. Allah's there.. whoever you are cos He cares..."

And when He cares..

"Then you forget.. to say thankyou Allah.. you forget to say In shaa Allah.. You forget to say Subhanallah.."

Such ungrateful me..

"Lets flashback lets backtrack.."

Ya Rabbi.

Aku jauh dariMu. Sebabtu hidup aku kelam. Huru hara. Aku lalai. Dah lama tak baca Quran dengan hati. Dah lama tak boleh menangis bila dengar ayatMu. Aku lalai. Lalai sangat..

Sticky note ditampal ke board. "Kau daie dan juga mad'u kalau kau nak masuk Syurga. Be a true Muslim. Sejati." Tampal ke board. Sambil sengih.

Allah tengah tengok aku. Allah lihat setiap usaha aku. Malu lah kalau aku sengaja buat buat lupa akan Dia. How could i. Berdoa minta Allah kabulkan permintaan tapi tak pernah nak please Allah sungguh2.

Dear myself,
Tolonglah berubah. In order to achieve Jannah. Seimbangkan urusan dunia dan akhirat. Dunia kita genggam. Akhirat kita peluk ketat ketat. Decide. Nak jadi macam mana.

To live well or hell, we choose.

Senyum. "Aku. Khalifah Allah. Aku. Dai'e dan insha Allah bersedia jadi mad'u"


Peduli kata orang. Terus jalan dan angkat tanda aman. 


dan jugakkk.. aku takut bila soal Jodoh di tanya dan di persoal.. takut saat aku di dekat dan mendekat. mendesak aku tuk menerima seorang. sedangkan aku seboleh dan sedaya mungkin untuk tidak dan terus tidak.. aku.. aku seboleh mungkin menjaga dan mengawal. tapi faktor sekeliling membuatkan aku lemah. hendak menolak aku tak terdaya.. bila aku menerima aku terseksa. 

di faktor usia aku.. 19 tahun. soal ini makin kuat menggoda.. makin kuat memanggil. aku seboleh menolak dan menidak.. aku cuba mengawal agar aku tetap kuat. tetap pegang dengan pegangan aku.

sungguh aku lemah.. aku lemah melawan ia sendiri.. sahabat teman dan kawan.. fahamilah.. aku di sini ada misi.. aku di sini ada pariority.. aku di sini sedang berjuang. berjuang demi kebanggaan mama abah. jadi mohon jangan menarik dan memujuk.. aku tetap dengan misi aku. aku tetap dengan pariority aku.. aku akan tetap sendiri.. walau di kata aku seorang wanita sunyi dan sepi. tapi bagi aku.. akulah wanita paling bahagia dalam sepi.

aku ada ALLAH yang menjaga hati aku. menjaga agar hati aku tetap suci dan bersih. menjaga agar hati aku hanya akan diterima dan dijaga oleh sang suami. orang halal bagiku. bukan buat kamu teman lelaki bah bukan buat kamu crush * minum milo lagi cicah dengan biskut kering

hanya disebabkan secebis gambar itu kalian menggangap aku berteman.. sungguh aku tahu aku khilaf.. aku lalai seketika.. dulu seboleh mungkin aku menolak untuk tidak. sungguh percayalah.. hati aku milik ALLAH dan hanya dia yang bisa memilikinya selain kedua ibu bapa aku dan bakal suami aku. tidak dia dan tak akan mungkin dia.. aku harap kalian faham.. aku masih sendiri dan belum dimiliki. maaf atas segala keterlanjuran. aku hanya manusia lemah dan aku hanya manusia yang penuh khilaf

mohon fahami mohon mengerti.. 


Forgive and forget all harm that others have causedyou. Forgive as many times as you want allah to forgive you. Forgive me too then. Sengaja atau tak sengaja. May Allah bless.






1 comment:

  1. blogwalking sambil menonton kuch kuch hota hai :D

    ReplyDelete