Thursday, February 5, 2015

Mata Yang Memerhati

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers :) 


Alhamdulilah. tup tap tup tap dah masuk bulan dua dah bagi tahun 2015 nih. eishh rasa macam baru semalam aja update entry pos pasai tahun baru. yang kekonon nak update blog selalu tu. tapiii.. nan hado..  *kuis kuis pasir

maaf dari lubuk hati yang paling dalam.*kelip kelip mata. sekarang tengah busy dengan pratikal. tak terkejar masa. sampai buku report pom tak nampak rupa lagi nih. keluar pagi dekat azan maghrib baru sampai rumah. penat rupanya cari sesuap nasi nih. baru aku tahu macam mana susah abah mama cari kerja nak jaga aku 3 beradik nih.

btw this up coming monday pensyarah pemantau dah nak mai dah. Allahuakhbar. betapa mengelabah baiwak nya aku. semalam balik kerja terus setting setting gambar artwork yang aku buat. sekali engkau. apa aku tekan tak tau lah terus hilang. buka pendrive tengok kowt kowt ada lagi simpan. hmm pom nan hado. aku nih ada sejenis penyakit bila dah copy masuk laptop yang dalam pendrive aku buang. sekarang rasakan penangannya.. tak tidur malam aku pikir benda tuh. duk doa moga moga ada lagi dalam komputer dekat ofis.

dan alhamdulilah. ada woiii ada.. nak lompat tak leh lah. jaga tatasusila katakooo :3 

okey. sebenaqnyaaaaa.. bukan itu tujuan aku tulis entry nih. muakdimah baru tu. tengok lah. tajuk pom dah lari 300 ela dah dengan isi.. ihiks 

*minum milo.

ehem ehem.. 

sebenarnya sepanjang aku menjalani praktikal dekat situ. banyak sangat benda aku belajar dan lihat. yang mencuit hati aku, yang buat aku sebak nak nangis. geli perut tahan gelak. semua ada. mata ini yang memerhati segalanya. sampai malam malam macam wayang terpancar setiap adegan yang membuatkan aku berfikir apa patut aku buat untuk mengubahnya. 


banyak yang aku belajar sampai aku rasa aku nak sangat tolong mereka. but hows come?? aku masih bergelar pelajar. hutang PTPTN lagi. tidak punya apa untuk di inspirasikan. tidak punya apa untuk di kongsikan. eish.. haru biru rasa. meronta ronta hati tengok mereka. 

aku pratikal di sebuah kawasan flat dekat kota bharu nih. dan dekat situ aku kenal banyak sangat kerenah manusia. susah hidup mereka. senang hidup mereka. dan aku malu dengan diri sendiri. selama hidup aku rasa aku yang paling kurang serba serbi. tapi rupanya aku macam terlebih serba serbi bila tengok mereka. rasa macam eish.. apa aku nih. tak bersyukur. 

tapi kadang kadang aku geram dengan sikap sesetengah anak anak di sana. ibu ayah susah cari makan. diaorang sibuk habiskan. tengking ibu ayah. susah ibu ayah cari duit. diaorang senang lenang gelak ketawa hinggar binggar macam pasar malam. bila ibu ayah mintak tolong. banyak gila alasan bagi. tapi tup tup "mak nak duit" eh kata orang. aku pom sama. *tunduk bawah. 

tapi sungguh. bila melihat kejadian tuh aku mula sedar satu hakikat. adakah aku sepertimana mereka?? adakah aku sekejam mereka dengan ibu ayah?? Allahuakhbar. 

mama abah. maafkan anak mu ini yang banyak khilaf dan dosa. 

berkata ah pom berdosa apatah lagi uh ih malas. penat. itu ini. *mata masuk habuk

Kedudukan ibu bapa.

HUMMA JANNATUKA WA NAROK" (mereka syurga dan nerakamu)

Nak syurga, TAAT.
Inginkan neraka, LAWAN.

Yes.

It's a fitrah to sometimes feel insecure,
Not enough of having what we have right now because seeing somebody else has much more than us.

But do you ever muhasabah and actually give time for yourself to atleast be grateful to actually having a life. Just because there is one thing that you want that isn't work, doesn't mean you have to take it as something that gonna stop you from having a good life.

A good life is not measured by what you have in life, A good life is how you actually make the best of what Allah has given you. Not everything meant to be for everyone.
There are things that Allah created, simply the best for us and not for others and vice versa. Be happy for others. And you gonna learn to be happier. Have good thoughts to whatever happens around you and have belief in hikmah that comes from things or people that came into your life.
Being happy is choice. Ada orang miskin duit tapi kaya hati tenang. Because they chose to be grateful. Ada orang kaya gila beb semua nak dpt, tapi bila mula benci diri and salah Tuhan for one freaking single thing yang awk tak dapat. Bukan salah Tuhan, salah awak. Salah kita. Tuhan bagi sejuta tak nampak, Allah tarik satu melalak.
It's okay to feel sad, dissapointed of losing something or Someone. But, have hope in Allah. Get up, go on. Grateful people never lose anything. Grateful people is happy people.
Try. Smile. It could be good for other people but not you. And what's good to you mighy be not to others. Allah is 'adl. 
Hey, Smile. Things are just fine. It is just those freaking whatever days that are not going well bcs Allah knows we are going to go through it amazingly and have a better life.

ayat dekat atas tu aku ambik dari kak Dena Bahrain dari instagram dia. She so inspired me. hope that she will inspired you guys to. insyallah :)


The beauty of faith in Allah is knowing He gives us so many chances. Even when we fail, there's always another chance around the corner

walau macam mana susah pom hidup kita ingat. jangan pernah salahkan mak ayah kita. dioarang pom tak nak lah kita hidup susah. kalau boleh semua diaorang nak kasi dekat kita. 

We all want an ideal life, big apartment, big cars, handsome salary, but the reality is, that, shall not come like a rolling stone.

kalau tak nak hidup susah. bangun bangkit belajar jadi yang terbaik. hiduplah semewah mana kamu mahu. ubah realiti hidup kamu menjadi seperti mana impian dan mimpi kamu. tapi ingat. bawak ibu ayah kamu sekali ke dalam mimpi kamu agar kamu tak lupa pimpim mereka di realiti bila mana kamu berjaya capai dan gapai mimpi.

ingat, mereka syurga kita. walau sudah berkhawin mereka tetap syurga kita. sayang mereka sebagaimana mereka sayang dan tatang kita dari sekecil tapak tangan sehingga ke besar gajah. ingat.. tolong ingat jasa mereka. 

jangan kesal kemudian hari. tak ada guna dah. jadi anak soleh solehah penenang jiwa kedua ibu bapa di dunia dan akhirat. 

Laila saidah akhi ukhti. Fi Hifzillah

p/s : nota kasih sayang 

tolong doakan aku supaya dapat mengadap pensyarah pemantau hari isnin nih dengan baik yew. semoga aku tak menggigil dan semua berjalan lancar. insyALLAH


1 comment:

  1. Beautiful dear...
    http://bazilahazhar.blogspot.my/

    ReplyDelete